NAC BREDA Supportersvereniging

NAC on Tour, en uitstel editie Geel-Zwart !

Geplaatst op: 29 april 2020

Het zal jullie waarschijnlijk wel opgevallen zijn, dat men de april-uitgave mist van Geel-Zwart. Het zou weer een mooie editie zijn geworden, maar de Corona-virus gooide roet in het eten. De werkelijke reden, maar is zeker gerelateerd aan het virus, is dat onze uitgever van Geel-Zwart in zwaar weer is gekomen door deze omstandigheden. Het bedrijfsresultaat is mede afhankelijk van de advertentie verkoop en de opbrengst van de editie. Bedrijven zullen als eerste korten op sponsoring en plaatsen van advertenties, begrijpelijk als men noodlijdend is, en/of veel last heeft van deze crisis. Z-press is daarom ook gestopt met alle uitgaves van magazines in hun portefeuille, wat wij natuurlijk betreuren. Hopelijk kunnen we weer samen met Z-Press doorstarten met de Geel-Zwart-edities, wanneer de competitie weer "normaal" is gestart.

Om toch onze makers van artikelen enigszins tegemoet te komen voor al het mooie redactionele werk wat ze afleveren elke editie maar weer, plaatsen we deze stukken die anders in Geel-Zwart waren te zien. Dit artikel geeft in het bijzonder een indruk weer waar supporters naar toe leven, en hoe men dit dan beleeft. Dat hier een minder resultaat tegenover staat is wel relevant in het geheel, maar niet voor de werkelijke beleving. Dit stuk is op verzoek van de redactieteam geschreven door Mark Aretz, bedankt hiervoor.

Het had even wat voeten in de aarde. Het bemachtigen van kaarten voor de halve finale van de KNVB-beker, die in de Rotterdamse Kuip gespeeld werd. NAC wist 1.200 kaarten te bemachtigen maar het online verkrijgen van tickets verliep zwak uit gedrukt uiterst moeizaam. Mede door de enorme vraag liep de server vast. Toen deze weer met horten en stoten begon te draaien waren de overige kaarten binnen 30 seconden verkocht. Veel trouwe supporters grepen naast de beschikbare kaarten wat leidde tot frustratie en teleurstelling. Als troost was er in het Rat Verlegh stadion voor een paar duizend fans de mogelijkheid om de wedstrijd op een groot scherm te kijken. Voordeel daarvan is dat je normaal bier kan drinken en geen Heinekenlight, wat je absoluut geen bier kan noemen!

FC Emmen, Sparta Nijkerk, PSV en AZ wist “De parel uit het zuiden” al te folteren en klein te krijgen. “NAC on tour” dus! Nu Feyenoord nog en dus lonkte de finale in de Maasstad. Zouden we dan na de bekerwinst in 1973 en de verloren finale van een jaar later weer eens in de finale van de beker komen te staan?

De gelukkigen onder ons togen al vroeg in de avond door de stromende regen naar het Bredase stadion. Eerst langs de fanshop om een speciale “cupfighters” sjaal en T-shirt te kopen. Daarna bij de supportersvereniging naar binnen om de instapkaarten voor de bus te halen. Natuurlijk zorgen we ook nog even goed voor de inwendige mens en dronken we alvast een paar biertjes. Daarna verzamelden we bij de bussen op P5. De regen bleef maar uit de hemel stromen.

Met veertien bussen vol met enthousiaste supporters rijden we vol goede moed en een positief gevoel in colonne richting de Rotterdamse Kuip. Zoals gebruikelijk is de uittocht van de geel-zwarte zee een ware bezienswaardigheid. De busrit is als gebruikelijk al een feestje op zich en er wordt flink wat gelachen en gezongen. (En hier en daar ook gedronken!) Stop volwassen mannen en blikjes bier in een bus en er ontketent zich een jolige sfeer die doet denken aan een schoolreisje van groep zes!  

Aangekomen bij De Kuip stappen we de warme bus uit en sluiten we aan in de rij met supporters die het stadion in willen. Het weer is nog steeds verschrikkelijk. De controle bij de ingang gebeurt grondig en zodoende neemt het wat meer tijd in beslag dan normaal. Of lijkt dat maar zo omdat de regen langzaam door de kleding heen lekt en sommigen van ons tot hun enkels in het water staan?

Nadat we binnen de hekken zijn gekomen wacht er nog een wandeling via een metalen sluis en dan de stalen trappen op, en nog steeds door de stromende regen. (Is dit stadion uit de midden jaren dertig van de vorige eeuw niet een beetje gedateerd?)

Eindelijk zijn we in het vak. Hoog in de nok kijken uit op het veld. Nog even en we schrijven geschiedenis en 1.200 fans uit Breda zijn getuige! Vak FF is afgeladen vol met NAC-supporters en de sfeer zit er goed in. Iedereen is overtuigd van een overwinning en eindelijk weer een bekerfinale voor de “trots van Brabant”. Er wordt gezongen en met vlaggen gezwaaid. De Breda Loco’s hebben voor een prachtige sfeeractie gezorgd. Overal geel en zwarte vlaggen, hier en daar wat vuurwerk en over de hele breedte van het vak grote doeken in de bekende clubkleuren met enorme letters NAC BREDA erop! De thuissupporters zorgen vlak voor de wedstrijd ook voor een prima sfeeractie en vuurwerk. Alles is klaar en gereed om er een echt feestje van te maken in een prachtig voetbaldecor.

De mannen van Peter Hyballa beginnen gedreven aan de wedstrijd met forechecking en pressing, precies zoals de pas begonnen oefenmeester voor ogen heeft. We zien hier echt NOAD op het Rotterdamse veld. Het bier dat gedronken is in de bus eist zijn tol en door de drukte baan ik me een weg naar het toilet. Na veertien minuten ontploft De Kuip en heel het stadion beweegt wat goed merkbaar is op de wc! De thuisploeg heeft de score geopend. (Het missen van doelpunten door een toiletbezoek is mij niet vreemd!) Binnen no time vliegen de ballen in het net. Over de strafschoppen kunnen we nog lang discussiëren. De Rotterdammers maken gebruik van de fouten in de ploeg van de Duitse trainer en maken het ene na het andere prachtige doelpunt. We weten inmiddels allemaal hoe een droom binnen minder dan een helft gespeeld te hebben vervloog en we alleen nog maar de herinneringen hebben. Met een man minder en met zeven doelpunten om de oren nemen de spelers afscheid van de trouw meegereisde supporters hoog in het vak. Natuurlijk zijn we ontstemd over de keuzes van de scheidsrechter en zijn we niet blij met het aantal tegentreffers en de al dan niet terechte strafschoppen die we tegen kregen. Ondanks de pijnlijke nederlaag en een droomfinale die uiteen spatte blijven de meegereisde geel zwarte fans goedgemutst maar horen we toch ook wel de teleurstelling. Na wat gevloek en getier krijgen de spelers een ovatie voor wat ze in het bekertoernooi bereikt hebben.

Enigszins sip en nog beduusd van de verpletterende uitslag verlaten we het vak en begeven we ons weer naar de bussen. Als we eenmaal weer droog en warm in onze stoel zakken en de bus in de richting van Breda rijdt beseffen we dat het voor NAC een prima bekertoernooi is geweest en al snel wordt er weer gelachen en druk gesproken over de eerstvolgende wedstrijd.

NAC on Tour eindigde na Emmen, Nijkerk, Eindhoven en Alkmaar in Rotterdam maar de droom van een bekerfinale pakken we in het nieuwe seizoen weer op!

Mark Aretz